Sidrišče INOX 2x ø10mm z rinko / 383

18,79 

Izdelano je iz nerjavečega INOX jekla A4 kvalitete. Sidrišče je zasnovano na dve pritrditveni točki: glavna in pomožna, ki je z glavno rinko povezana z verigo.

Namen: sidrišča – vsestransko (za plezalne smeri, spusti ob vrvi ipd.)

Teža: 380g

Teža 0,380 kg
Deli:

Izdelano je iz nerjavečega INOX jekla A4 kvalitete. Sidrišče je zasnovano na dve pritrditveni točki: glavna in pomožna, ki je z glavno rinko povezana z verigo.

Testirano na Inštitutu za metalne konstrukcije v Ljubljani in je izdelana v skladu s standardi EN795, EN959 in po normi CE.

Nosilnost sidrišča je 3.000kg.

Namen: sidrišča – vsestransko (za plezalne smeri, spusti ob vrvi ipd.)

Teža: 380g

Označbe na ploščici:

Sidrišče INOX 2x ø10mm z rinko / 383

Logotip proizvajalca

Sidrišče INOX 2x ø10mm z rinko / 383

Dovoljena nosilnost 3.000kg

Sidrišče INOX 2x ø10mm z rinko / 383

Luknja namenjena za sidro ali vijak (ø10, vijak M10)

Sidrišče INOX 2x ø10mm z rinko / 383

Evropska norma CE

Klini, ploščice in sidrišča

Dostava

Naročeno blago vam dostavimo v najkrajšem možnem času. 

Strošek dostave je vezan na skupno težo naročila.

Dostavlja GLS. 

Načini plačila

Naročeno je mogoče plačati :

 • s kartico
 • po predračunu

Na prehodu v novo stoletje se je povečalo število plezalcev in s tem tudi plezališč, ki so se na novo nadelovala. Prav tako so se začele izdelovati nove športno-plezalne smeri v visokih hribih. Montaža varovalnih točk z vrtanjem in pritrjevanjem ploščic s sidri tipa TSA je zelo enostavna in hitra.

V tem segmentu se izdelki ločijo samo po materialu – nerjavno jeklo in konstrukcijko jeklo z galvansko zaščito (cinkanje). Tako so ploščice in sidra na voljo v obeh materialih, sidrišča pa samo v nerjavni izvedbi. Nerjaveči materiali so trajnejši in obstojnejši na vseh področjih - primerni so tudi za obmorske kraje, jamarstvo, skratka za predele z večjo možnostjo korozije materiala. Za notranjost celine in višje hribe pa tudi pocinkani kompleti iz jekla zdržijo več kot 20 let brez znakov obrabe.

Materialov ni priporočljivo mešati med seboj. Najbolje je, če se uporabi sidro in ploščica iz istega segmenta - materiala.

Specifična navodila

V naravnih plezališčih je predvidena montaža s sidri tipa TSA in iz materiala INOX A4. Dolžina sidra je odvisna od kvalitete kamenine: 70 - 90mm.

Priporočamo sidro dolžine 90mm. Pri montaži pazimo, da je pomožna pritrdilna točka oddaljena od glavne toliko, da je veriga napeta, in da kot med njima ni večji od 60°.

Navodila za uporabo ploščice in sidrišča

Splošno

Ploščice in sidrišča se lahko uporabljajo tako v naravnih plezališčih kot tudi na umetnih stenah - v dvoranah in na prostem.

Umetne stene

Za pritrjevanje ploščic in sidrišč na umetnih stenah sredstva predpisuje proizvajalec konstrukcije (oblika in dolžina vijaka, podložke, matice ipd.).

Naravne stene

Potrebno je izbrati pravo pritrdilno sredstvo za pritrditev ploščice v skalo. Najbolj uporabno je sidro TSA s tulko (slika 1), ki se pri privijanju matice razširi (ekspanzijsko sidro), kar preprečuje, da bi se izpulilo oz. izruvalo. Priporočamo sidro zunanjega premera ø10mm in dolžine najmanj 60mm. Za varovališča oz. sidrišča za spuščanje priporočamo sidro dolžine vsaj 70mm.

Ploščice so lahko cinkane ali iz nerjavnega jekla. Temu primerno izberemo tudi pritrdilna sidra. Pomembno je, da sta ploščica in sidro iz istega materiala!

Slika 1: Svedrovec

Ploščica - uho in sidro skupaj tvorita svedrovec (slika 1).

Nosilnost svedrovcev je odvisna od namestitve, kamenine in smeri obremenitve glede na os pritrdilnega sidra. Nosilnost dobro nameščenega sidra v trdni skali je pri pravokotni obremenitvi preko 30kN, pri obremenitvi v smeri osi sidra pa 18kN (odvisno od proizvajalca sider).

Najprej s kladivom preverimo kvaliteto kamenine. Preden zvrtamo luknjo je potrebno s kladivom poravnati površino, na kateri bo ležala ploščica oziroma uho svedrovca. Luknje zvrtamo pravokotno na ploskev z vrtalnikom ali pa ročno z ročnim tolkalnim svedrom premera 10mm. Globino luknje določimo glede na dolžino sidra, ki ga želimo uporabiti (načelno 10mm manj kot je dolžina sidra).

Primer : za sidro dolžine 70mm naj bo globina luknje najmanj 60mm.

Postopek namestitve svedrovca

 • Poravnamo površino skale in preverimo trdnost kamenine na mestu, kjer bo ležala naležna površina ploščice svedrovca.
 • Začnemo vrtati pravokotno na površino podlage. Med samim vrtanjem sveder večkrat izvlečemo, da iz luknje odstranimo skalni prah. Luknjo na koncu po možnosti še izpihamo.
 • Pripravimo svedrovec tako, da na vijak namestimo ploščico in privijemo matico toliko, da iz nje gledajo trije ovoji navoja na vijaku ali tulec sidra, ki je namenjen zabijanju.
 • Svedrovec potisnemo v luknjo in ga s kladivom zabijemo do ploščice (zabijamo le na čelni strani vijaka).
 • Začnemo privijati matico, ki izvleče sidro toliko, da tulka zagrabi v kamnino. To se navadno zgodi po dveh do štirih obratih. Če po sedmih obratih tulka še vedno ne zagrabi, pomeni, da nima upora. To nam pove, da je izvrtana luknja prevelika ali pa je kamnina slaba. Tak vijak ni uporaben, zato ga moramo izvleči ali pa vsaj z njega sneti/odstraniti ploščico, da ga ne bi uporabil kdo drug.

Zelo pomembno je, da leži matica privita na ploščico s celo čelno površino. Če temu ni tako, pomeni, da nismo dobro poravnali naležne površine ali pa smo izvrtali luknjo za vijak preveč postrani.

Slika 2: Namestitev svedrovca

Montaža sidriščnih ploščic in sidrišč

Montaža sidriščnih ploščic z rinko je enaka, le da priporočamo sidro dolžine vsaj 70mm.Ta naj bo narejeno iz nerjavnega jekla.

Montaže sidrišča z dvema pritrditvenima točkama

 • Izberemo primerno mesto, kjer bomo lahko namestili sidrišče (prostor za dve pritrdilni točki, izbira kamenine, lega ploščic...).
 • Najprej pritrdimo eno ploščico sidrišča (postopek montaže je enak).
 • Nato izberemo drugo točko tako, da je ta zamaknjena po višini in širini. Lokacijo druge luknje izberemo tako, da je obremenitev na glavni rinki enakomerna na obe pritrdilni točki. Kót med prvo in drugo točko naj bo manjši od 60°.
 • Vsi ostali postopki pritrjevanja so enaki kot pri montaži posameznih svedrovcev.

Možne nepravilnosti

 • Če pri privijanju matice tulka sidra ne zagrabi in se sidro zavrti v luknji, tak svedrovec ni uporaben (vzrok je prevelika izvrtina ali pa je kamenina slabe kakovosti). Tak svedrovec je potrebno odstraniti, ker ni uporaben!
 • Pri vrtanju se je odkrušil del kamenine okoli luknje. V tako luknjo ne vstavljajmo svedrovca (bolje, da se izvrta nova luknja).
 • Luknje nismo izvrtali pravokotno na kamenino in ploščica ne leži na skali. Tak svedrovec ni uporaben, saj utegne pri obremenitvi počiti kamenina in/ali sidro. Tak svedrovec je potrebno odstraniti!

POMEMBNO JE, DA UPORABIMO PLOŠČICO IN SIDRO IZ ISTEGA MATERIALA!

NERJAVNA PLOŠČICA + NERJAVNO SIDRO

CINKANA PLOŠČICA + CINKANO SIDRO

(Vir slik: Priročnik za gorske reševalce, Pavel Oman)

Košarica
Prijava

Si še brez uporabniškega računa?

Ustvari uporabniški račun

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve