Klini, ploščice in sidrišča

Doma smo v objemu gora, kar nas seveda močno zaznamuje.

Kot alpinistični navdušenci, smo pred več kot 30 leti pričeli z butično izdelavo klinov, najprej za lastno uporabo, ker pa premoremo tudi veliko znanja s področja obdelave kovin, pa je vse skupaj kaj kmalu prerastlo v serijsko proizvodnjo.

Danes tako izdelujemo celotno paleto klinov, ki jih alpinist potrebuje v stenah. Podobna situacija je na področju pritrdilne tehnike za plezališča in umetne stene.

Klini

V gorah pri nas in pri naših sosedih prevladuje apnenčasta struktura skale, ki ne ponuja obilo možnosti  uporabe premičnih varoval, zato se za varovanje pri plezanju največ uporabljajo klini ki jih zabijemo v razpoke v skali. Velikost in širina razpok je različna zato se klini po velikosti in debelini temu primerno tudi razlikujejo.

Glede na namembnost pa kline ločimo na varovalne in tehnične kline.

  • Varovalni klini so daljši kjer klina od ušesa naprej meri povprečno 9-10 cm in so različnih oblik : osnovni,     profilni , diagonalni …  Primernost takšnih klinov je tako označena s črko S vtisnjeno v klin.
  • Tehnični klini so pa manjši in tanjši , namenjeni predvsem napredovanju pri tehničnem plezanju.
klini-mgmetal

Ploščice in Sidrišča

Na prehodu v novo stoletje se je povečalo število plezalcev in z tem tudi plezališč ki so se na novo nadelovala. Prav tako so se začele izdelovati nove športnoplezalne smeri v visokih hribih. Montaža varovalnih točk z vrtanjem in pritrjevanjem ploščic  z sidri tipa TSA je zelo enostavna in hitra.

V tem segmentu se izdelki ločijo samo po materialu – nerjavno jeklo in konstrukcijko jeklo z galvansko zaščito ( cinkanje). Tako so ploščice in sidra na voljo v obeh materialih, sidrišča pa samo v nerjavni izvedbi. Nerjaveči materiali so trajnejši in obstojnejši na vseh področjih, tako so primerni tudi za obmorske kraje, jamarstvo , skratka za predele z večjo možnostjo korozije materiala.  Za notranjost celine in višje hribe pa tudi  pocinkani kompleti iz  jekla zdržijo več kot 20 let brez problemov.

Ni priporočljivo mešati materialov med seboj. Najbolje je , če se uporabi sidro in ploščica iz istega segmenta – materiala.

sidricsa
Košarica
Prijava

Si še brez uporabniškega računa?

Ustvari uporabniški račun

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve