Klin prečni L13 debelina 3mm / 394

3,36 

Prečni klin debeline 3mm je kovan, poboljšan ter črno barvan.

Namen: varovanje, napredovanje

Teža: 68g

Teža 0,068 kg
Šifra: 394 Kategoriji: ,
Deli:

Prečni klin debeline 3mm je kovan in poboljšan.

Izdelan je iz specialnega ogljikovega jekla v skladu s standardoma EN795, EN959 in po CE normi. Klin je črno barvan.

Namen: varovanje, napredovanje

Teža: 68g

EN795
EN959
Klin prečni L13 debelina 3mm / 394

Klini, ploščice in sidrišča

Dostava

Naročeno blago vam dostavimo v najkrajšem možnem času. 

Strošek dostave je vezan na skupno težo naročila.

Dostavlja GLS. 

Načini plačila

Naročeno je mogoče plačati :

 • s kartico
 • po predračunu

V gorah pri nas in pri naših sosedih prevladuje apnenčasta struktura skale, ki ne ponuja obilo možnosti uporabe premičnih varoval, zato se za varovanje pri plezanju največ uporabljajo klini, ki jih zabijemo v razpoke v skali. Velikost in širina razpok je različna, zato se klini po velikosti in debelini temu primerno tudi razlikujejo.

Glede na namembnost pa kline ločimo na varovalne in tehnične kline.

 • Varovalni klini so daljši: klina od ušesa naprej meri povprečno 9-10 cm. Po obliki ločimo: osnovni, profilni, diagonalni... Primernost takšnih klinov je tako označena s črko S, ki je vtisnjena v klin.
 • Tehnični klini so manjši in tanjši, namenjeni pa so predvsem napredovanju pri tehničnem plezanju.

Navodila za uporabo klina

Klini so fiksni varovalni elementi namenjeni alpinističnim aktivnostim v gorah. Uporabljamo različne oblike in debeline klinov glede na raznolikost razpok v skalah, v katere se klini zabijajo (alpinistična tehnika). Izredno pomembna je kvaliteta kamenine, kamor mislimo klin zabiti. Najprej s kladivom potolčemo okrog razpoke in s tem ugotovimo, ali je skala trdna; če doni votlo, potem razpoka ni zdrava.

Usmerjenost razpoke tudi vpliva na nosilnost zabitega klina. Če imamo možnost izbire, so prečne razpoke veliko boljše od vzdolžnih.

Glede na razpoko izberemo ustrezno debelino klina (slika 1) in ob zabijanju spremljamo zvok, ki ga klin oddaja. Ob vsakem udarcu se ta zvok viša (pravimo, da klin zapoje).

Trdnost in nosilna moč zabitega klina se z časovno distanco zmanjšuje. Večkratno zabijanje in izbijanje klinov zmanjšuje tudi njegovo moč. V veliki meri je zabijanje klinov odvisno od izkušenosti plezalca, ki klin zabija.

Obstaja veliko dejavnikov, od katerih je odvisno, ali bo klin držal ali ne. Našteli bi samo nekaj najpogostejših napak pri zabijanju:

 • napačna izbira debeline in/ali dolžine klina:
  • klina ni moč zabiti do konca (do glave), kar pomeni, da je klin predebel ali predolg,
  • klin je zabit do konca z majhno silo, kar pomeni, da je klin za razpoko premajhen.
 • Slaba kamenina:
  • ob zabijanju klin ne daje dobrega zvoka: zvok je zamolkel,
  • del skale, kamor smo zabili klin, je odstopil,
  • razpoka se vidno poveča.
 • Usmerjenost razpoke: na sliki 2 je nekaj primerov dobro in slabo zabitih klinov iz knjige Plezalna tehnika avtorja Marjana Keršiča – Belača. Tehnika zabijanja klinov se z leti ni prav nič spremenila.

Dober in lep klin še ne pomeni, da bo držal: mora biti tudi dobro zabit!

POZOR: Plezanje, alpinizem in jamarstvo so nevarni športi, kjer so poškodbe ali celo smrt pogoste. Zaradi tega je pomembno, da se z temi športi ukvarjajo samo osebe, ki so vešče uporabe tehničnih pripomočkov, rokovanja z njimi in imajo ustrezne izkušnje.

Proizvajalec ne prevzema odgovornosti za kakršnokoli tveganje in posledice, ki nastanejo v zvezi z nepravilno uporabo teh izdelkov. Če niste sposobni prevzeti teh tveganj, se s temi športi raje ne ukvarjajte. Izdelek uporabljajte le na način, ki je prikazan na slikah. Obstaja veliko načinov uporabe in le nekatere od njih so označene kot pravilne. Vsaka druga uporaba je PREPOVEDANA.

Če navodil niste razumeli se lahko obrnete direktno na proizvajalca MG Metal d.o.o.

Opis označb

Logotip proizvajalca

Dolžina klina

Sidriščni klin

Varovalni klin

 • Oznaka S pomeni, da imajo klini dovolj veliko nosilnost in visoko trdnost in so tako primerni za sidrišča.
 • Oznaka V pomeni, da je klin primeren za vmesno varovanje in napredovanje; tega klina ne priporočamo za sidrišča.

Klini brez oznak(e) so namenjeni izključno za napredovanje - tehnično plezanje in jih je za varovanje PREPOVEDANO uporabljati.

Vse kline je prepovedano kakorkoli predelovati (tanjšati, krajšati ipd.); v teh primerih se jim znatno zmanjša moč in lahko pride do porušitve oz. loma klina.

Klin pred uporabo vselej preglejte. Vse vidne poškodbe utegnejo zmanjšati njegovo moč, zato poškodovanega klina ne uporabljajte. Hranite jih na suhem in zračnem mestu in pazite, da ne pridejo v stik s snovmi, ki bi mu utegnile škodovati (kemikalije, sol, zelo visoka temperatura ipd.). Po uporabi ga očistite (prah, zemlja, mah) in ga primerno hranite.

Življenska doba je odvisna od intenzivnosti uporabe, obrabljenosti ali mehanskih poškodb, ki večinoma nastanejo ob izbijanju. Odvisna pa je tudi od pogojev shranjevanja in vzdrževanja. V kolikor je klin zadržal težak padec ali druge močne obremenitve, lahko v njem nastanejo takoimenovane mikro razpoke, ki s prostim očesom sicer niso vidne, ampak vendarle znatno zmanjšujejo moč klina. Takega klina ne uporabljate več!

GARANCIJA: Ta izdelek ima 3 letno garancijo na napake v materialu in na napake, nastale pri izdelavi. Garancija ne velja za normalno obrabo izdelka in na napake in poškodbe, ki so posledica nepravilne uporabe, skladiščenja in namernih sprememb izdelka.

Slika 1


Slika 2

(Vir slik: Plezalna tehnika, Marjan Keršič - Belač)

Košarica
Prijava

Si še brez uporabniškega računa?

Ustvari uporabniški račun

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve